Повече за нас


Визия


Проекти


Учим


Иновативно училище


Пеем


Играем


Творим

Апел

                   Здравейте, уважаеми родители!

     Казвам се Габриела Николова и съм училищен психолог в НУ „Св. Климент Охридски“, град Кюстендил. Бих искала да споделя с Вас актуален проблем, свързан с компютърната зависимост. Казвам зависимост, защото още през далечната 2003г., Световната здравна организация официално обяви компютърната пристрастеност за вид зависимост, наравно с наркотиците, алкохола и хазарта.

     Живеем във време, в което технологиите навлизат все повече в нашето ежедневие и въпреки, че носят определени ползи и удобства, те също така причиняват и много вреди. Много от децата, например предпочитат да прекарват свободното си време, не сред игри с приятели навън, а във виртуалния свят пред компютъра или телефона. В някои случаи детето е в добро настроение само, когато е с електронното устройство в ръце и опитите от страна на родителя за намиране на друго развлечение на детето, могат да доведат до раздразнение, дори и агресивност. Последствията от тази зависимост могат да доведат до проблеми в образованието, изблици на агресия, дори и до психични нарушения.

     Много е важно ограничаването до минимум на тези устройства, както и за следенето за съдържанието на игрите, приложенията и всичко, което ползват на електронното устройство, дали са подходящи за тяхната възраст, защото почти всичко в интернет пространството е достъпно за тях.

     Също така е много важно да развиваме и усъвършенстваме потенциала на децата, защото тези години са изключително решаващи за бъдещото им развитие, а за това са нужни много подкрепа и внимание, не само в училище, но и у дома.

     Времето отминава неусетно и ако сега не им обръщаме нужното внимание, то в бъдеще няма да имаме същата възможност, както сега.       

     Бъдете приятели с децата си! Обсъждайте и говорете с тях! Изслушвайте ги, колкото и незначителна да ви се струва темата за разговор!